Zorg




Algemeen
Zorg voor alle leerlingen gebeurt in de eerste plaats in elke klas. Hierbij is de klastitularis de spilfiguur. 
Zo zijn er talrijke initiatieven die voor de ganse school worden genomen: 
- werken met niveaugroepen
- zelfstandige werkvormen zoals hoekenwerk en contractwerk
- werken rond sociale vaardigheden
- leerlingvolgsysteem
- kangoeroewerking
- peer tutoring
- ...
Naast de preventieve component, waarbij we er als school voor zorgen dat alle leerlingen zich goed voelen op school en in de klas en om het maximum uit hun leerpotentieel te halen, voorzien we extra zorg voor leerlingen met bijzondere noden die extra hulp of aandacht nodig hebben.

Zorgcoördinator
De zorgcoördinator is de draaischijf van het zorgteam. Ze coördineert alle zorgactiviteiten en coacht waar nodig. Ze werkt zowel op het niveau van de school, de leerkracht als op het niveau van het kind. Ze observeert, organiseert MDO’s, neemt contact op met CLB en externe helpverleners, overlegt met de leerkrachten, ze neemt niet-methodegebonden toetsen af en brengt verslag uit bij de directeur. 

U kan de zorgcoördinator van onze school, Nathalie Tavernier, steeds contacteren via het telefoonnummer van de school of via mail: zorgolko@gmail.com. 

Klasleerkracht
De klasleerkrachten vormen de basis voor het zorgbeleid op school. Zij observeren, begeleiden en bieden eerste hulp in de klas. Er wordt gedifferentieerd, zodat ieder kind op zijn eigen niveau kan werken.
Verder hebben zij ook een signaalfunctie: zij informeren het zorgteam bij moeilijkheden die niet of moeilijk in de klas te behandelen zijn. Het zorgteam kan dan advies of bijkomende hulp verlenen.
De klasleerkrachten binnen onze school zijn:

KLEUTER
 juf Ann V. K1A
 juf Nadia K1B
 juf Nathalie / Veerle K2
 juf Charlotte K3
zorg: juf Joni
 
 LAGER 
 juf Lies/Virginia L1
 juf Sofie/ Maxime L2
 juf Greet/Maxime L3 
 juf Nele / Pamela L4
 juf  An D./Katrien L5
 meester Arend/juf Virginia L6

SES-leerkracht
SES staat voor Sociaal Economische Situatie. Deze term vervangt vorige termen zoals GOK-leerkracht of taakleerkracht. De SES-leerkracht biedt kinderen extra ondersteuning. Dit kan individueel, in kleine groepjes of gewoon binnen de klas. Het is het zorgteam dat beslist of een kind al dan niet extra begeleiding krijgt. 
   
Intern en extern zorgteam
Het intern zorgteam bestaat uit: de klasleerkracht, de directie, de zorgcoördinator en de SES-leerkracht en dit is het meldpunt voor eventuele problemen. De melding gebeurt meestal door de klasleerkracht, maar kan even goed door de ouders gebeuren.

In een extern zorgteam zitten de klasleerkracht, de directie, de SES-leerkracht, de zorgcoördinator, CLB-medewerkers en eventueel externe begeleiders samen om de oorzaak van een bepaald probleem te vinden bij een kind. We zoeken naar oplossingen, we begeleiden acties en schakelen eventueel een medewerker in van het CLB voor verder onderzoek. Voor ons op school is Myriam Suvée aangesteld als CLB-intaker. U kan haar bereiken via het e-mailadres myriam.suvee@clboostende.be of via het telefoonnummer 0490/44 29 90.

Dit alles wordt neergeschreven en opgevolgd via het procesgericht kindvolgsysteem Informat. Per kind wordt een dossier geopend en ingevuld door de klasleerkracht en zorgteam. Om de 2 weken wordt een volledige dinsdagvoormiddag vrijgehouden om een multidisciplinair overleg in te plannen. Op deze manier trachten we het kind zo optimaal mogelijk te begeleiden. Hierin kunnen de ouders eveneens betrokken en uitgenodigd worden tot een gesprek aangaande de problemen van hun kind.

Extra ondersteuning
De extra ondersteuning die leerlingen bij ons op school krijgen, kan heel wat verschillende zaken inhouden: naast de begeleiding door de SES-leerkracht kunnen er bijkomende maatregelen worden genomen voor kinderen met een leerstoornis.

Nathalie Tavernier
Zorgcoördinator OLKO
Kaaistraat 22
8400 Oostende
059/70 20 03 of 0488/03 26 69
zorgolko@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten