vrijdag 25 augustus 2017

Een gezonde start!

Een gezonde brooddoos bij de start van een nieuw schooljaar

Wat hoort er allemaal thuis in de brooddoos van je lieve schat? Welke ingrediënten heeft hij nodig doorheen de dag? Enkele tips én leuke brooddoosideetjes.
  1. Geef je kleuter op school altijd een flesje water van een halve liter mee. Hij heeft hier namelijk één liter per dag van nodig. Voor en na school kan hij dan nog een flesje drinken. 
  2. Vier sneetjes bruin brood is de gemiddelde aanbeveling voor jonge kindjes (kleuterleeftijd). Je denkt misschien dat dit wat veel is maar vergeet de ochtend – het ontbijt – niet.
  3. Wat er op de botherhammen komt, kan je vrij te kiezen. Zowel iets zoet , als hartigs mag. Zorg voor afwisseling. Geef je kindje een boterham met kaas of vlees mee. Daarna kan hij er één met choco, confituur of iets anders zoets eten. Je kan hem ook ‘s ochtends een ‘zoet’ broodje laten eten en in de brooddoos voor ’s middags hartig beleg voorzien.
  4. Je kindje heeft zo’n 150 gram groenten nodig per dag. (voor een lagere schoolleerling iets meer) Gaat het ’s avonds niet zo gemakkelijk binnen? Maak hem dan een gezond ‘smosje’ voor ’s middags. Of stop enkele snoeptomaatjes in de brooddoos.
  5. Ook fruit is heel erg belangrijk. Speeltijden zijn uiterst geschikt om je bengel van een gezond tussendoortje te voorzien. Appels, peren, bananen, druifjes, … Dit fruit is makkelijk mee te nemen. Hou er rekening mee dat sommige kleuterjuffen nadrukkelijk vragen om géén sinaasappels mee te geven. Mandarijntjes kunnen meestal wel. Check met de school.
  6. Melkproducten , nog zo’n belangrijk voedingselement. Melk bevat vetten, calcium, eiwitten en tal van andere dagelijks aanbevolen stoffen. Vergeet je kindje dus zeker niet een melkje mee te geven naar school. Je kiest het best voor volle melk . Magere melk wordt afgeraden voor kinderen onder de vijf jaar. Lust jouw kleuter geen melk? Geef hem dan een vervanger. Yoghurt of platte kaas zijn ook een mooie aanvulling. en een gezond dessert! 
  7. Het hoeft natuurlijk niet alleen water, melk en fruit te zijn. Een koekje mag natuurlijk ook wel eens. Hier zitten wel meer suikers en vetten in, maar als je kind genoeg speelt en beweegt, kan dit geen kwaad.
Het is gewoon belangrijk dat je je kind een gevarieerde voeding geeft met oog voor wat hij nodig heeft. Hij heeft dit nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien.
Enkele gezonde brooddoosideetjes :
Pittabroodje met groentjes : je kan blokjes kalkoen, kip, ham of iets anders in het buikje van een pittabroodje vermengen (lees : verstoppen) met groentjes.
Komkommer-aardbeisalade : komkommer en aardbeien fijn gesneden en gemengd. Je kleuter kan dit eten met een sneetje brood. Je kan ook wat kippewit tussen een botherham stoppen voor erbij.
Feestsaté : Hier prik je verschillende soorten brood en vlees op een stokje, liefst met nog wat fruit of groentjes bij.
Kabouterhuisje : Een uitgeholde tomaat als hoedje op een hardgekookt eitje met wat vlees erbij.
Een dubbeldekker : 3 sneden brood met tweemaal beleg. Bijvoorbeeld kaas met sla + ham met tomaatjes. Hou dan alles samen met een tandenstoker.
bron: www.zappy.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten